Документи за пенсиониране се подават вече и по настоящ адрес

LudiMladi.bg | 17.11.09

Документи за пениониране вече могат да се подават освен по постоянен адрес, както беше досега, и по настоящ адрес. Това съобщава пресцентъра на правителството, което е одобрило промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и в наредбите за елементите на възраграждението и доходите, върху кито се правят осигурирителните вноски.

С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се регламентират сроковете за издаване на разпореждания за отпускане на инвалидна пенсия, когато има обжалвани решения за медицинска експертиза.

До 1 юли 2009 г. при обжалване на решението на ТЕЛК или НЕЛК се препятстваше издаването на разпореждане за отпускане на инвалидна пенсия. Поради това, в случаи на обжалване на решенията на органите на медицинската експертиза, на лицата не се отпускаха пенсии за инвалидност.

С изменения в Кодекса за социално осигуряване, направено със Закона за здравето, при обжалване на медицинска експертиза на лицата се изплаща пенсия за инвалидност в размер на социалната пенсия за старост от датата на придобиване на правото. След влизането в сила на решението на НЕЛК или на съдебното решение, пенсията се определя в действителен размер от датата на придобиване на правото, ако на лицето е определен процент трайно намалена работоспособност 50 или над 50 на сто.

С друга промяна, в случаите на обжалване отпада изискването за представяне на медицинска документация от хора, които подават заявление за отпускане на пенсия за инвалидност.

реклама
В този случай пенсията се отпуска в размера на социалната пенсия за старост и ще се преценява само правото за отпускане на пенсията за инвалидност.

За защита на интересите на децата се дава право на техни роднини или близки, приемно семейство или специализирани институции, в които децата са настанени, да подават документи за отпускане на пенсиите им вместо техните родители, както и да ги получават.

Други изменения в НПОС се урежда начинът за превръщане на осигурителния стаж на военнослужещите, участници в операции и мисии извън територията на страната, съобразно степента на риска.

Във връзка с новия Закон за отбраната и въоръжените сили са и промените в наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Приема се принципът осигурителни вноски да се дължат само за доходи, имащи характер на трудово възнаграждение или друг доход от трудова дейност, като изрично се изключват обезщетенията и други суми, плащани по отделни закони без характер на трудово възнаграждение.

Променен е и начинът на формиране на окончателния размер на осигурителния доход при едноличните търговци, който ще влезе в сила от 1 януари 2010 г.

Вижте още:
НОИ не може да увеличи пенсиите от 1 януари 2010 г.
НОИ съобщава: ще получаваме пенсия и заплата
 


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius