90-годишна баба спечели приз за най-възрастна фолклорна изпълнителка

90-годишна баба спечели приз за най-възрастна фолклорна изпълнителка
/© Ивет Лолова

На 10, 11 и 12 декември 2009 г. в София се проведе Четвъртия национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищните колективи. Организатори са Съюз на пенсионерите 2004 и Съюз на народнитет читалища в България. Любезен домакин и един от спонсорите на прегледа е район "Изгрев", София. За разлика от миналогодишния преглед, когато се явяват 61 колективи от цяла България, този път форумът събира повече от 100 състава и над 50 индивидуални изпълнители. Участват вокални групи за изворен и за градски фолклор, хорове, които пеят хармонично, солисти и декламатори. Журито е в състав: народната певица Калинка Згурова и фолклористът Михаил Букурещлиев. 

"Тридневният преглед показва, че нашата художествена самодейност в областта на читалищните и пенсионерските колективи е в период на възраждане, след известен застой в близкото минало. Сега като че хората са успели да убедят и местните ръководители, без чиято помощ тяхната дейност е невъзможна. За това е показателно, че много от художествените колективи дойдоха с председателите на читалища, с кметове, с представители на общините." - споделя г-н Букурещлиев.

реклама
И добавя "Това е най-силният преглед от всички предишни. Във възторг съм от пенсионерската генерация, която независимо от обикновените пенсии развиват такава богата художествена самодейност. "

Икономическата криза не пречи много от участниците да дойдат в София на собствени разноски, но има и групи, които въпреки заявката си, не успяват да дойдат по финансови причини. 

Тази година журито решава да не робува на шаблонното първо, второ и трето място, а обособява две класации - отлично представили се и много добре представили се. Макар че, всички състави са много силни, не само по отношение на музикалността, но също и със стилно облекло, великолепно сценично поведение, хубава звучност и гласове.

В групата на отличниците са класирани 63 колектива, сред които най-много се отличават добруджанци със своя хубав звук, носии и сценично поведение, като например коледарската група от с. Стожер, община Добрич. Изключително впечатление правят също съставите от Плевен, Троян, Видин, "групата "Земенски полъх" от гр. Земен, област Перник и групата „Романтика и ритми” от Видин. Изявяват се великолепни рецитатори – Елисавета Кирилова от Шумен, Цветана Игнатова от „Красно село”, София, Монка Стоянова от Паскалево и много други.

Община „Изток”, която беше домакин на прегледа, отпуска 500 лв., които журито разпределя в няколко награди: за най-възрастен изпълнител и за най-оригинални костюми. Отличена е най-възрастната изпълнителка – Баба Трънка на 90 години от село Световрачане, община Нови Искър с много добро сценично поведение и много добре съхранен за годините си глас. Парична премия и приз за отличен декламатор с авторски текст получава и 75-годшен рецитатор. Специално отличие получава също ръководителят от Пазарджик за активна творческа дейност, който води четири колектива. За оригинални костюми награди са раздадени на село Кацелово, община Две могили.

Вижте още:
Интервю с народната певица Райка Маврова
Он-лайн седенки организират шуменски баби
Етнографски музей в Пчеларово
 


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius