Работещи пенсионери могат да ползват санаториумите по НОИ

LudiMladi.bg | 02.05.11

С месец закъснение, от днес, 2 май започна програмата за евтините санаториуми на НОИ. Националният осигурителен институт поема разходите за 10 нощувки, 4 процедури на ден и 5 лв. за храна. 

От рехабилитационните почивки могат да се възползват хора, които са се осигурявали за майчинство и общо заболяване и/или за трудова злополука и професионална болест минимум в последните шест месеца преди началото на процедурите. 

Работещи пенсионери също може да се възползват от програмата  на НОИ, ако си плащат осигурителните вноски. Допускат се за участие и хора с инвалидна пенсия, ако не са навършили пенсионна възраст, която за 2011 г. е 60 години за жените и 63 години за мъжете. 

В сравнение с 2010 г. през 2011 бюджетът на програмата е по-голям, което е довело до увеличаване на включените в списъка бази. 

Почиващите могат да избират между 43 балнеокомплекса, всички разположени в райони с лековита минерална вода - Банкя, Поморие, Вършец, Хисаря, Велинград, Поморие.

Неоходимите документи са същите, каквито са били и през миналите години:

- направление от личния лекар, което трябва да е издадено не по-рано от 30 дни преди датата на почивката;
- лична карта, удостоверение, че необходимите осигуровки са платени;
- медицинска документация за наличието и развитието на заболяването, за което е издадено направлението.

реклама


Кандидатите с инвадилдна пенсия трябва да представят в НОИ решение на ТЕЛК. 

Ако желаещите да се включат в програмата за рехабилитация са в отпуск по болест, в болничния им трябва да е отразено, че за лечението им е необходим съответният санаторен режим.

Срокът за подаване на документите в териториалното поделение на НОИ е 10 дни преди постъпването в санаториум. Резервациите се правят от кандидатстващите по програмата в избраната от тях база по телефона или имейл. 

Вижте още:
НОИ определи санаториуми 2011 за рехабилитационните почивки
 


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius