Мартеници 2013 - с оригами, полимерна глина и сурова вълна

Мартеници 2013 - с оригами, полимерна глина и сурова вълна
/© Ивет Лолова

Баба Марта вече е на всяка улица, ъгъл и спирка. И тази година сръчните й ръце ни изненадват с нови модели. Има ли мода в мартениците? "Не можем да говорим за мода, - споделя един мъж, продавач на сергия. - по-скоро през последните две години се увеличи броя на ръчно направените мартеници-уникати. Заради голямата конкуренция всеки се стреми неговите модели да са най-оригинални и много добре изработени." - допълва той.

А през 2013 мартениците са все същите - от конци, сурова вълна, плетени, бродирани. Но има и новаторски идеи - от полимерна глина и хартия, изработени с японската техника оригами. Цените са народни и за ценители - от 20 стотинки до 8 лева за плетен гердан с мъниста. Големите Пижо и Пенда, кратунките, вързани с бял и червен конец или клончетата, усукани с конци се продават между 3 и 12-15 лв. в зависимост от големината. Има интерес и към върбовите венци в стил "Коледни", които сега са в бяло-червената стилистика. Миниятюрни метлички, украсени с пресукан бял и червен конец и мъниста са по 2.50 лв.

И макар че от година на година носим мартениците по-кратко време, едно е сигурно - Баба Марта е най-българският празник!

Ето всичко за Баба Марта и мартениците на страниците на LudiMladi.bg:
Скитащите мартеници
Има мода в мартениците
Честита Баба Марта - чакаме пролетта!
Купихте ли мартеници?
С баба правим мартеници
Баба Марта - най-българският обичай
Дъвчащи мартеници продължават традицията
Баба Марта и Дядо Март

реклама

Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius