НОИ осигурява рехабилитационни почивки

LudiMladi.bg | 19.05.08

НОИ осигурява рехабилитационни почивки

Веднъж годишно всеки българин, отговарящ на определени условия, може да се възползва от рехабилитационна почивка в 52 санаториума и хотели в страната – съобщава НОИ. Осигурителният институт  поема от 10 до 15 дни престой, което включва нощувка, до 5 лечебни процедури и по 4.50 лв. на ден за храна. Ако храната в менюто е по-скъпо, пациентът трябва да доплати.

За целта е необходимо лицата сами да си направят резервация, но преди това да се осведомят от сайта на НОИ  в менюто “Профилактика,  рехабилитация” www.nssi.bg/ и от териториалните подразделения на НОИ за всички подробности. Важно е да се знае кой има това право, какви документи се изискват, кога трябва да направят резервация, какви заболявания и къде се лекуват.

Лечебните бази и хотелите приемат хора с хронични сърдечни, ставни, алергични, бъбречни заболявания, хипертония и ниско кръвно, невралгии, травми, хронични бронхити и пневмония, подагра, радикулит, дископатии и др.

 

реклама

Коментари 12 коментара Добави коментар
Сев , 32 г., Айтос
Публикувано на 27.04.2011
Здравейте,
баща ми е е пенсионер с диагноза бранхиална астма, опитах се за му направя резервация в СБР - НК ЕАД филиал Сандански но от там ми отговориха че нямат все още договор с НОИ и че пенсионери неможели да се възползват от програмите на НОИ, та бих искала да знам можели или не може за пенсионерите по НОИ към днешна дата ?!?!?!
Milka, 38 г., sofia
Публикувано на 26.03.2012
Zdraveite!Iskam da znam,sled kato sam sakratena i v momenta sam na borsata,i imam ekspertno re6enie ot TELK s 62% moga li da se vazpolzvam ot uslugite na NOI za snatorialno le4enie?
андонова
Публикувано на 23.02.2010
здравейте,
майка ми е пенсионерка на 74г(няма група инвалидност), след счупване на ръката се нуждае от рехабилитация- какви възможности има по НОИ или други програми и какво ще доплаща на ден?
благодаря предварително!
baba
Публикувано на 21.05.2008
кой може да кандидатства и къде се подават документите?
от редакцията
Публикувано на 21.05.2008
Право на безплатно възстановяване в санаториум имат:

1.Работещите българи, които се осигуряват за всички социални рискове, осигуряват се само за трудова злополука, професионална болест и безработица или за инвалидност, старост, смърт, трудова злополука и професионална болест. Условието е те да имат най-малко 6 месеца трудов стаж.

2. Хората с пенсия за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест. Те не трябва да са с пожизнен ТЕЛК и да са над пенсионната възраст. Освен това те не бива да са в тежко състояние, при което не се очаква подобрение.

3. Не се допускат до санаториумите хора, които подлежат на болнично лечение.

4. Не могат да се възползват от услугата и инвалиди, които са със социална пенсия за сметка на републиканския бюджет.

Документи:

Кандидатите трябва да представят доста документи.

1. Медицинско направление от лекуващ лекар в 2 екземпляра от него. Докторът трябва да попълни всички графи в направлението - диагноза, придружаващи заболявания, каква терапия е провеждало лицето досега. Да се вземат предвид и съпътстващи болести, защото има опасност препоръчаната профилактика да навреди вместо да помогне на болния. В направлението лекуващия лекар трябва да определи и санаториума, който е най-подходящ за лицето, болният не може сам да си избира курорта.

2.Трябва да се приложи още бележка от работодателя за наетите лица и осигурителната книжка за самоосигуряващите се, която доказва, че лицето се е осигурявало.

3. Инвалидите прилагат оригинал и копие от експертното решение. Не се приемат експертни решения с изтекъл срок на годност.

4. Пострадалите при трудова злополука трябва да имат разпореждане от НОИ за признаване на злополуката за трудова.

5. Прилага се към и копие от личната карта.
С целия този набор от документи болният отива в териториалното поделение на НОИ, където ще му дадат удостоверение за безплатен престой в посочения от личния лекар санаториум.

Информация за тези санаториуми и за всички необходими документи има в поделенията на НОИ.

ДИАНА, 36 г., Бургас
Публикувано на 15.08.2012
Здравейте!Детето ми е инвалид 100% с тотална тромбоза на тънките черва,има право на почивка веднъж годишно ,но не зная къде трябва да отида за да го запиша на такава почивка.Тъй като няма определена чужда помощ дали ще мога и аз да се запиша като си платя допълнитерно за себе си?
наталия
Публикувано на 09.03.2010
КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ КОИ САНАТОРИУМИ СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОР С НОИ ЗА 2010 ГОД
nvanka todorova, 57 г., byrgas
Публикувано на 06.02.2011
koga 6e izleze spisaka za 2011g. koi po4ivni stancii 6e rabotat i na kakvi ceni 6e sa tazi godina. blagodara vi.
Димитрина, 55 г., София
Публикувано на 04.10.2010
Работеща съм, но имам и непожизнен телк за инвалидност 72%. Искам да отида на санаториум, за едно от заболяванията ми. Полага ли ми се болничен, защото вече съм ползвала платения си годишен отпуск и в какъв размер.
Йорданка Станева, 42 г., VaRnA
Публикувано на 03.04.2009
Maika mi e pensionerka-na 60god. e.Ima li pravo na sanatorium pre3 NOI.Diagno3ata i e diskova herniq,i ako ima kakvi dokumenti trqbva da prigotvi.Blagodarq.
Дежурен редактор
Публикувано на 03.04.2009
До г-жа Станева: Най-добре е майка ви да посети личния си лекар и да се консултира с него - той ще й даде нужните указания, медицинско направление и предложение за санаториум.
милена, 50 г., Дебелец
Публикувано на 01.03.2012
мога ли да ползвам услугите на ной като сам с 80%инвалидност но с диагноза с49?
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius