Нели Ангелова: Пеем съвременни стари градски песни като „Пенсионерски живот”

Нели Ангелова: Пеем съвременни стари градски песни като „Пенсионерски живот”
/© Нели Ангелова е русата коса, по средата

Нели Ангелова е ръководител на група за стари градски песни "Романтични сърца", гр. Враца. Запознах се с нея на Четвъртия национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищните колективи, който се състоя на 10, 11 и 12 декември 2009 г. в София. Ето какво разказа тя историята и настоящето на старите градски песни.

Разкажете нещо повече за „Романтични сърца”?
Ръководител съм на група за стари градски песни „Романтични сърца”, град Враца. Съществуваме от десет години. На 19 януари тази година ще честваме юбилей. Явявали сме се на много фестивали. Всяка година имаме по два самостоятелни концерта във Враца. Спечелили сме много първи места от различните фестивали. Изнесохме поредица от концерти в Сърбия с голям успех. Имаме няколко съвместни концерта със сродни групи от Сърбия, Видин, Варна. Имаме координация с всички групи в страната. Били сме и на така наречените елитни фестивали като „Листопад на спомените” във Варна, Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, няколко пъти в София.

На каква възраст са участничките в групата?
Ние се наричаме момичета, затова ще ги представя така: имаме две момичета на 58 и 59 години, останалите почти всички са на 70.

реклама
Средната ни възраст е сравнително голяма, но духът и ентусиазмът ни са наистина като на момичета. Умората не ни плаши. Те не са професионални певици, но пеят като професионалистки. Всички пеят прекрасно, имат гласове – това е божи дар, не на всеки се дава.

Предавате ли вашите песни на по-младите?
Внучката на нашата бивша ръководителка, Снежана, която почина наскоро, пее прекрасно. Тя е участвала на някои фестивали с нас като солистка. Включвали сме в наши концерти и деца от детска градина със своя програма. Децата пеят и народни песни, и стари градски песни. Сега пеем заедно с децата от училище „Отец Паисий”.

Какъв е репертоарът ви?
Предимно стари градски песни – имаме над шестдесет. Но пеем също и народни, и руски песни. Например на фестивала във Варна в паузата за почивка групата ни се преоблече в сарафани със съответните шапки. Толкова добре изпълниха руските песни, че публиката не можа да ги разпознае, че това е същата група, която е пяла само преди десет минути. Пеем както сантиментални, романтични песни, така и по-весели като „Мара Подробната”. Тази песен ни е подарък от участниците и ръководителите на „Ако зажалиш” – Бони Милчева и Тодор Върбанов. Засега само нашата група я изпълнява. Освен стари песни по текст и музика от едно време, имаме и много нови песни, със съвременен текст, като например „Пенсионерски живот”. Текстът описва живота на пенсионерите – много силен, критичен текст, за отношението на медицинските работници към нас, за торбичката по пътя и по улиците, за това, че освен за нас, продължаваме да се грижим за децата и внуците си.

Каква е историята на старите градски песни?
В началото на ХХ век градските жители са се събирали по къщите, правили са си джумбурета, на бяло сладко, компания в по-тесен кръг. След 9-ти септември 1944 г. постепенно намаляват тези сбирки. Тогава са продължили да се събират по-богатите, за да уплътнявали времето. В същото време по селата е имало много работа, но въпреки това, там пък са се пели много народни песни, които са им били по душа.

Какво ще пожелаете на пенсионерите в България?
Вече не смея нищо да пожелая, тъй като политиците много ни лъгаха. Но въпреки това им желая най-напред здраве, да поживеят още години. Надявахме се, че след всяка власт животът ни ще става по-добър и го искаме от сърце. Макар и възрастни все още можем да дадем много на обществото. Искам да се обърна към по-младите – да престанат тази борба, този жесток живот и агресия един към друг. Искам да няма противоборство между млади и възрастни. Самите политици правят така, че настройват внуци срещу възрастните, срещу дядовци и баби, и обратното – донякъде изкушават и възрастните да бъдат по-груби. Искам да няма това делене между поколенията. Тогава и нашият живот ще бъде по-лек и техния, защото младите има какво да научат от възрастните хора.

Чуйте "Марчето" - от старите градски песни

 


Коментари 2 коментара Добави коментар
Петрова
Публикувано на 05.09.2010
Уважавам Нели Ангелова и това което прави за групата. Но не съм съгласна да се пише ,че Тодор Върбанов и Бони Милчева са "участници и ръководители на "Ако зажалиш...". Първо участници, т.е. гости са всички групи и формации, които те канят в предаването, а те са автори и водещи на предаването. Второ песента "Мара подробната", а не "Марчето" няма нищо общо с Бони Милчева, за да я подарява на когото и да е. Музиката, аранжимента и изпълнението на песента е на ТОДОР ВЪРБАНОВ, а текста на Лиляна Никифорова и не е подарявана на никого.
Снежана , 59г г., Пловдив
Публикувано на 04.01.2010
Поздравления за цялата група от певици! Това, че приобщавате и по-младите е виликолепно! Желая ви здраве и гласовете ви да се чуват по сцените на фестивалните градове! Извинете за любопитството, но дали в репертоара ви влизат и песни с праваславна християнска тематика? Това ще е вашият принос към младите!
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius