98-годишна баба спечели черен колан по джудо

LudiMladi.bg | 15.08.11

98-годишна баба спечели черен колан по джудо

Сенсей Кейко Фукуда от Сан Франциско заслужи черен колан  или девети дан по джудо. 98-годишната американка е първата жена препасала черен пояс в този спорт, 16-тият човек в света и една четвъртата жива джудистка, достигнала до такива върхове. Освен нея още 3 мъже - японци - притежават същото отличие.

Кейко практикува джудо от 1935 година и е единствената останала жива ученичка на основателя на този спорт, Кано Жигуро. По настояване на учителя си, за да разпростанява джудото по цял свят, японката научила английски. Силно увлечена от джудото, тя му се отдала изцяло. Нарушавайки традицията Кейко се занимавала с джудо дори по време на брака си и в ролята си на домакиня. "Джудото беше моят живот. Аз бях омъжена за джудото."

Секистките настроения и старомодните схващания в дейността на училището по джудо й попречили цели 30 години да получи колан над 5 степен. Чак през 1972 г. я бабата стигнала 6-ти дан.

Кейко кава, че пристъпила към джудото, защото искала да бъде "едновременно психологически и физически нежна, красива, но твърда и силна".

реклама
"Вътрешната красота се крие в състрадателната душа" - споделя още тя. И допълва, че цял живот е мечтала да постигне черния колан.

Две години преди да навърши сто години мечтата й се сбъдва. Бабата-джудистка продължава да преподава джудо три пъти седмично на жени.

Вижте още:
Каратистка на 77 години тренира италиански войници
40 спортни баби в трудна гимнастическа ситуация


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius