Активен ум и добра памет в златната възраст

Активен ум и добра памет в златната възраст
/© Reuters

Най-добрата тренировка на паметта – с кръстословици, судоко и криминални книги или трилъри, препоръчват на хората в третата възраст лекарите. На 12 януари кръстословицата навърши100 години – това е поводът да си припомним някои любопитни неща за паметта.

Остарялото схващане, че умът първи предава тялото е опровергано с научни изследвания, които показват, че след 40-годишна възраст между мозъчните клетки започват да се създават нови връзки, които помагат за ясното и активно мислене да се съхрани до дълбока старост. Разбира се, това се случва, когато и ние му помогнем – със здравословно хранене, физически упражнения, интелектуално натоварване и различни техники за намаляване на стреса.

Човек запомня едновременно 7 елемента – думи или предмети, в зависимост от това, кой тип памет му е по-силно развита. Съществуват подобни психологически тестове - показват ви 10 елемента, и ако успеете да запомните 7 от тях, значи паметта ви работи

Ако трябва да запомните голям текст, разделете го на 7 части. В главата се получава следното деление: във всяка от 7-те части има 7 глави, а в тях – 7 подглави.

Трябва да запомните непознат човек или име на улица/хотел.

реклама
Тогава използвайте свободни асоциации. Ако е човек – свържете със стар ваш познат със същото име.

Разхвърляйте различни предмети в различни стаи в дома си. После се опитайте да си спомните коя вещ в коя стая се намира. Запишете ги на лист и направете проверка.

Най-силната ни памет е емоционалната, затова най-трайните ни спомени са свързани с ярки събития в живота ни.

Четенето на криминални романи, които изискват проследяването на логика също е полезно упражнение за паметта.

Вместо „телевизионната дъвка” решавайте с внуците си задачи по математика, попълвайте тетрадките с упражнения по български език.

Дори „лесните” кръстословици вършат работа. Все пак опитайте да се вдигнете нивото си с по-трудни думи и неопазни сфери на знанието.

Прочетете още:


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius