Виргиния Нешева: Шия гоблени за отмора и за подарък

Виргиния Нешева: Шия гоблени за отмора и за подарък
/© Личен архив

Виргиния Нешева е на 57 години от Варна. В свободното си време шие гоблени и участва във форума на гобленарите. Ето какво още разказа тя за себе си специално за читателите на LudiMladi.bg.

От колко години шиете гоблени?
Шия гоблени повече от 30 години, но имам периоди на прекъсване - по-кратки и по-дълги. Последните три години вече откакто пиша във форум за гоблени, шия много интензивно.

Кой ви запали по това занимание?
Нямам точен спомен кой ме запали. Бяхме на гости в дома на едни приятели и много ми харесаха гоблените, които те имаха. Постепенно това се превърна в мое любимо хоби. Освен това значение за избора ми има и едно от любимите ми стихчета:

За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе,
открий отново и пресътвори.

Какво е за вас шиенето на гоблени - приятно занимание, творческа изява, убиване на времето или нещо друго?
Всичко! Любимо хоби - времето, през което с иглата и конеца претворявам върху парче плат някаква картина, било защото ми харесва визуално или защото е свързана с някакво събитие от живота ни - моя и на близките ми, или ми напомня някакъв мил спомен, любима песен или стих, или пък е предназначен за подарък на близък за мен човек и приятел, потъвам в един друг свят и се откъсвам от реалността.

реклама
През това време не мисля за проблемите, за лошотията и грозотата, която ни заобикаля. Това е времето ми за релакс.

За мен шиенето на гоблени е и творчески процес. Не, когато просто машинално пренасяш схемата върху плата, а когато влагам нещо от себе си. Допреди три години шиех като кон с капаци - готова комплектовка, а в най-добрия случай, сама да си окомплектовам гоблена по мостри на конците. Откакто съм в интернета представите ми за гоблените се разшириха много. Класическите вилерови гоблени ми харесват, шила съм ги, но вече не ме привличат. Сега ми харесват по-олекотени, с нов дизайн гоблени. Творчеството си проявявам с една моя игра на цветовете, като подменям частично или изцяло цветовете на оригинала или пък си правя изцяло свой гоблен, ползвайки отделни елементи от различни схеми.

Не бих казала, че ми убива времето, не ми харесва тази фраза. По-скоро бих казала : "За лудо работи, за лудо не стой!" Тази народна поговорка повече ми приляга. Също така гоблените станаха причина да намеря много нови добри приятели, споделящи моето хоби. Намерих приятелка, в чието лице открих моето второ аз, която чувствам като моята духовна половинка.

Събирате ли се с ваши приятелки да шиете задно?
На този въпрос ще отговоря така - и да, и не. Преди време контактувах само с една приятелка, която също шие гоблени. Но ние се събирахм не да шием, а за да си ги окомплектоваме. Но тя вече не шие. Шиенето на гоблени е процес, в който човек остава сам със себе си. Понякога, когато е неангажиращ, шием, ако мога така да се изразя, с приятелка, говорейки си по скайпа.

Къде използвате гоблените - за украса в рамка на стената или им намирате и други приложения?
Една част от гоблените ми са на стената. Други чакат готови реда си за рамка. Трети подарявам - много, на близки и приятели. Почти всичките ми приятели имат по нещо от мен. Дарила съм на църквата, давала съм за благотворителни цели. 

Подарявате ли вашите гоблени на някого или пък ги продавате?
Досега никога не съм продавала. Но, човек никога не знае какво ще му поднесе съдбата. Дано не ми се наложи, но ако това стане, най-трудно ще ми бъде да ушия икона и да я продам. Когато шия гоблен за подарък, ми е много трудно - по-бързо ушивам гоблена, отколкото да намеря най-подходящият гоблен за дадения човек. Подарявам по различни поводи и без поводи, но най ми е приятно да направя гоблен за сватба или новородено бебе. Напоследък често ми се случва това, и слава Богу.

Успяхте ли да предадете любовта към шиенето на гоблени на вашите деца или внуци?
За съжаление гобленарството не стана хоби за дъщерите ми. Голямата може да шие, даже има два ушити, но се отдаде на науката - стана професор по право и то в друга страна. Малката ми дъщеря не може да шие гоблени, но за това пък много ги харесва и цени, защото самата тя е дизайнерка и творческа личност. А за внуци - имам двама, които са още малки, но когато пораснат, едва ли ще проявят такъв интерес, макар да има много мъже гобленари. Ех, ако един ден имам внучка, сигурна съм, че ще я заразя с "вируса на гобленарството".

Освен с шиенето на гоблени, имате ли други любими занимания?
Да, плета на две куки. Обичам книгите и цветарството, пъзелите. Колекционирам декоративни чинии. Напоследък се увличам от правенето на видеоклипове по различни поводи за приятели и близки. Бих казала, че много обичам да правя различни приятни изненади на любимите ми хора.

Какво ще пожелаете на читателите на LudiMladi.bg?
На читателите бих пожелала преди всичко здраве, защото това е най-голямото богатство, вяра, защото е необходима, за да са силни, и доброта. Да бъдат добри и винаги да правят добро. Тогава ще се почувстват наистина щастливи. Поне за мен това е формулата за щастието.

Вижте още:
Гоблените - един забравен подарък
 


Коментари 4 коментара Добави коментар
Гинка Добрева
Публикувано на 29.08.2009
Уважаема Ивет Лолова,
Преди да напишете статия следващия път, в която чрез сълзлива мелодрама да ни вменявате лигавите хобита на настоящите съпруги на агенти на ДС се замислете дали ще Ви е приятно името Ви като известен и уважаван журналист да се свързва с тях. Защото и аз мога да разкажа много неща за Вергиния Нешева, за съпруга и доносник, в чиито строителни пирамниди изгоряха много наивни хора от Варна и чиито дъщери още по "татово" време замиаха я в Холандия я в Италия да се образоват на гърба на излъганите от излъганите съпрузи Врегиния и Нешо Нешеви.
Уважаеми лелки и баби - Вие които въздишате по гоблените и домакинята (в истинския смисъл на думата , защото няма нито един трудов ден стаж) се замислете всъшност дали не се надсмивате над себе си.Начетеността у информираността са хубаво нещо ....ПОЖЕЛАВАМ ВИ ГИ!!!

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/06/29/746214_koi_sa_svurzanite_s_ds_kandidat-deputati_ot_koi_partii/?print=1
Цонка , 57 г., Разград
Публикувано на 19.05.2009
Случайно попаднах на този сайт и познах моя много добра съученичка и приятелка от детството - Вики.Възхищавам се от желанието и да твори и много желая да се свържа с нея.моля Ви помогнете ми. Цонка Гиргинова
Ели
Публикувано на 10.02.2009
Познавам Ния - макар и виртуално от форума за гоблени. Възхищавам й се за силите, за творчеството което проявява,за красивате неща, които сътворяват нейните "златни ръце". Ния ти си прекрасна! Поклон пред твоя труд!!!
Емилия, 50г г., Варна
Публикувано на 05.03.2009
Виждала съм много от произведенията на Ния.Възхищавам се за търпението и за красотата която създава около себе си . Това, което тя разказва е малко от това,което може да се види и усети когато човек я познава. Страхотна си , продължавай в тоя дух !
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius